duminică, 6 octombrie 2024

SKIATHOS - Pregătiri, zborul, orașul Skiathos, primele impresii - ZIUA 1


Din 2021 nu mai ajunsesem la mare (aș zice că cele 3 ore de la Năvodari de anul acesta, nu se pun) așa că am tot sperat să prindem încă o ofertă cel puțin la fel de bună ca cea din Italia din 2019. Eram sictiriți de drumuri lungi cu mașina așa că am visat să găsim ceva extra-sezon, cu avionul, cum ne place nouă, după jumătatea lui Septembrie. Nu aveam rezerve de bani, dar visuri am avut tot timpul. Suntem abonați la diversele canale cu ponturi de călătorii și din când în când, ne mai pică ochii pe unele oferte de nerefuzat.

Așa a fost și în acest caz. De la Travelator, am văzut pontul cu Skiathosul, unde zborul dus-întors era 33 Euro/pers, prin Raynair și împreună cu cea mai ieftină cazare de pe acel site, care avea și mic dejun inclus, ajungeam undeva la 150 Euro/pers (pentru 7 nopți de cazare și zborul). O ofertă mai mult decât atractivă aș zice. Însă, din experiență, știam că important era să rezervăm cât mai curând zborurile, iar cu cazarea ne descurcam noi, poate și mai ieftin. 

La aproximativ o săptămână de când am văzut oferta și am început să visăm cu ochii deschiși, I a reușit să facă rost de bani, să ne împrumute și pe noi și astfel să putem merge și noi 2 în vacanță, împreună și cu A. Ca de obicei, îi vom plăti în rate bunului prieten I, care ne-a sprijinit să mergem și în această vacanță. 

Căutând din loc în loc, o cazare mai bună, am ajuns nu mai știm cum, pe agoda.com, unde am văzut recomandată Pensiunea Eliza, ca fiind cea mai ieftină cazare cu mic dejun, din Skiathos, dar și mai aproape de port decât era Pensiunea Elsa, recomandată de Travelator. Pensiunea avea multe recenzii bune așa că ne-am decis destul de repede.

 Deoarece am comandat o singură cameră pentru 4 persoane, am ieșit mult mai ieftin decât recomanda Travelator. Practic, dacă nu luam niște extra-bagaje la avion și mergeam doar cu rucsacul recomandat, ieșeam la 100 Euro/pers cu tot cu tot cu avion, însă deoarece am mai luat 2 genți suplimentare, ca să ne încapă mai multe lucruri, am mai dat 70 Euro în plus în total, deci aproape 120 Euro/pers cu totul. Chiar și așa față de 150 Euro , cum recomanda Travelator, e o economie considerabilă. Am făcut o economie de 120 de Euro, deoarece am fost 4. 

Nu am știut la ce să ne așteptăm de la micul dejun, însă acesta a fost mai mult decât ok pentru noi.  Ca și în Italia, micul dejun consistent, ne ținea până seara, când, mai mâncam ceva luat de la supermarket în general. Recomandăm supermarketurile mai mari, mai ales cel de lângă aeroport. Preturile pot fi la jumătate sau mai mici chiar, la apă de exemplu. O sticlă de apă plată de 1,5 l în oraș este între 80 de cenți și 1 Euro, iar la acel supermarket este 24 de cenți. 

Am mâncat și în oraș de două ori, însă prețurile sunt destul de mari. Un fel de mâncare este în general, peste 10 Euro. Noi cum am venit la buget redus, am mers pe economie. 

Zborul a durat aproximativ o oră și 10 min, dar până la ieșirea din aeroport ajungeai la o oră jumate. Sigur, cu toate verificările, așteptările prin aeroport, drumul până acolo șamd, sunt multe ore în plus, dar pe relaxare. Nu există termen de comparație între oboseala resimțită când mergi cu mașina o distanță lungă și zborul cu avionul. Dacă era să mergem cu mașina acolo, făceam 3 zile pe drum.


Aici, deasupra Bulgariei, un munte era săpat ca o rană deschisă.



Aici este exact locul de trecere dintre uscat și marea Egee.


Pe măsură ce ne apropiam de Skiathos, era tot mai senin.


Așa se vede Muntele Athos de sus




Așa de mic se vedea un vapor cargo ceva, de la înălțimea avionului.
Ieșind din avion, ne-a lovit căldura în față, de parcă era vară. La noi erau undeva pe la 20 de grade, aici erau undeva pe la 30.

IATĂ AICI, CÂTEVA FILMĂRI DIN TIMPUL ZBORULUI 
(CUM SE VEDE SKIATHOSUL DE SUS)



Am preferat să mergem pe jos de la aeroport până la pensiune, deoarece GPS-ul ne spunea că mai mult de 30 de minute, nu făceam.  Pentru noi a fost o bilă albă suplimentară față de Italia, unde din aeroportul Lamezia a trebuit să mergem la gară să luăm trenul până la cazare, încă o oră. 

Flora era foarte asemănătoare cu ce găsisem și în Italia, dar și în Thassos. De asemenea, mirosul diverselor tipuri de flori, este ceva ce doar experiența directă îți oferă.


Am oscilat dacă să închiriem sau nu mașina din prima zi, dar până la urmă am decis să vedem mai bine cum e cu locurile de parcare și știam că oricum, în primele două zile puteam merge și pe jos la cele mai apropiate plaje.

Așa că am închiriat mașina doar din a 3-a zi. Mai multe detalii la acel capitol. Cam așa arată drumul de la aeroport. Șoseaua e destul de bună, iar trotuarul îți permite să cari trollerul, însă destul de hurducat, deoarece are niște mici zimțișori așa că mai bine îl tragi pe stradă. Nu este așa mare traficul în extra-sezon.




Ca și în Italia, majoritatea proprietăților aveau garduri frumoase și multe flori și aranjamente de arbuști, foarte frumoase. La marginea drumului puteai găsi rodii și struguri uneori, dar și alți copaci fructiferi, de care am aflat mai târziu, că se numesc căpșuni (fructele lor seamănă cu niște căpșunele mici) și bineînțeles, diverse citrice, care acum nu prea erau coapte și omniprezenții măslini.


Omniprezentul Leandru.














Pensiunea este undeva la mică înălțime față de nivelul mării, poate la 10-15 m și există mai multe drumuri care duc la ea.

Pensiunea Eliza ne-a oferit un loc de cazare mai mult decat acceptabil pentru pretul cerut. Conditiile oferite nu sunt la cele mai inalte standarde, insa locul a fost curat. Ni s-au schimbat lenjeriile și prosoapele aproape zilnic, și am avut mic dejun. 

Camera părea destul de recent amenajată, deoarece încă avea unele lipsuri de mobilier, gen la baie nu aveai unde să-ți agăți un prosop sau să-ți pui cosmeticele, în camere nu existau pahare, dulap, ci doar un raft, iar spațiul era destul de mic pentru 4 persoane. 

Practic s-a băgat un pat suprapus că să încăpem 4 într-o camera de două persoane. 

Însă micul dejun consistent (cășcaval, ouă, brânză gen Făgăraș, cereale, cafea de multe tipuri, ciocolată caldă, ceai , sucuri, bacon, șuncă de Praga, roșii, castraveți, lapte, chec, unt, gemuri, ciocolată gen Nutella) a compensat din plin micile lipsuri din camera noastră cel puțin. 

Noi am avut o priveliște frumoasă de sus, asupra orașului vechi și a colinei Nord Vestice, locația fiind la 5 minute de port și la 30 de min de mers pe jos de aeroport. Există și un spațiu verde și un pin uriaș care face umbră locației. De asemenea o terasă spațioasă unde poți servi micul dejun. 

Gazdele au fost suficient de  amabile să ne împrumute o plită electrică în cameră (deși nu erau obligate), dar și farfurii, castroane, tacâmuri, unde ne-am putut pregăti seara câte ceva, în camera (un ceai, o supă la plic și alte alimente luate de la supermarket). Am avut frigider în camera. 

Apa de la chiuveta nu părea potabilă, având  un gust un pic sărat sau coclit, însă peste tot prin oraș există pompe cu apă potabilă, o apă care mie personal, mi-a plăcut. O apă blândă, pe care o puteam bea cu plăcere, chiar dacă era călâie. Dar am ținut tot timpul apă la frigider așa ca am avut mereu apă relativ ok de rece, la noi. 

Pensiunea era plină de români. Cel puțin jumătate din ei, erau români. Inițial nu ne-am dat seama, dar pe măsură ce treceau zilele i-am auzit vorbind, iar cu unii ne-am și împrietenit.

În concluzie, un loc accesibil tuturor,  mai ales în extrasezon. Nu știu ce prețuri sunt în sezon, dar in extrasezon sunt TOP.


În stânga pozei, între pin și clădirea pensiunii, se vedea marea, dar aparatul nu a putut surprinde contrastul dintre cer și mare.


Am ajuns pe la 17 în cameră, iar pe la 17.30 - 18 eram deja prin oraș, făcând primii pași prin extraordinarul de frumos oraș Skiathos. Practic, orășelul este aproape în întregime, un centru vechi. Doar înspre margini sunt construcții mai noi, însă, în cea mai mare parte, orășelul are patina de vechi, pictural, boem, romantic, cu multe străduțe înguste, pline de culoare, flori, lumini, fiecare colțișor părând a fi scos dintr-o carte poștală sau ceva. 

Este greu de exprimat în cuvinte simțul artistic desăvârșit al celor care au construit acest orășel, care pare rupt din povești. 

Iată câteva prime imagini. 



Era plin de lume pe la taverne. Mai ales pensionari, dar și câțiva tineri, puțini, dar prezenți.









Grecii au umor: iată niște desfăcătoare de sticle


Magazine foarte mișto, cu suveniruri, haine tradiționale, dar și altele, cu mult bun gust.


Orășelul are zeci de străduțe întortocheate, care mai de care mai pitorești, iar în cele 7 zile cât am stat acolo, ne-am mai plimbat de câteva ori și am făcut poze și filmări din mai multe unghiuri. În articolele viitoare o să mai postăm.

Câteva imagini și din peninsula Bourtzi:









În prima zi am și luat o primă masă la una din taverne, să vedem și noi cum se simt banii zburând cu viteză din buzunar. Cred că a fost cel puțin pentru mine, cea ma scumpă masă ever, în afară de cele de la nunți. Noi 2 am luat un falafel la farfurie, cu un pic de humus și pită grecească, I o plăcintă cu spanac cred și brânză, iar A. un platouaș cu mai multe chestii în care să-ți înmoi pita, gen salată de vinete, brânză nu știu cum și 4 beri Mythos. Ospătarul a plăcut-o pe Kamea și ne-a făcut cadou și un cataif. Sigur, noi am simțit să-l plătim, lăsând un bacșiș mai consistent. Prețul distracției 70 de Euro (cât toată cazarea pe cele 7 nopți pt. o persoană). Mno, ne-am simțit și noi regi pentru o seară. 

Mai jos și câteva filmări din cameră, din oraș, din port, unde sunt taverne lângă taverne, multe magazinașe colorate, prețurile din zonă, dar și de pe peninsula Bourtzi, foarte fermecătoare, unde există un muzeu și o terasă-tavernă încântătoare.

VEDEȚI FILMUL AICI


P.S. Această insulă este una din locațiile unde s-au filmat filmele Mamma Mia din 2008 și 2018. Cu această ocazie, am revăzut cele două filme, la televizorul din cameră, conectat cu un cablu HDMI, cumpărat de la Germanos-ul din zonă, la laptop.

P.P.S. Aduceți-vă Euro cash din țară, deoarece bancomatele din zonă opresc între 2 și 5 Euro comisioane la retragere din Revolut sau alte carduri pe care le aveți.

P.P.P.S Mulțumesc Kamelia pentru unele din poze și pentru telefoanele tale cu care am filmat.

VA URMA ...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!