marți, 8 octombrie 2024

SKIATHOS - ZIUA A 3-A - Plaja Xanemos, filmarea avionului care decolează și apusul de pe plaja Vromolimnos

 Continuarea de la SKIATHOS - ZIUA a 2-A - Noi imagini din alte zone ale orașului, plaja Small Vasilis, Plakes și peninsula Plakes

În a 3-a zi am decis să închiriem mașină. Speram ca pentru 5 zile să fie mai ieftin. 

Nu e cazul. Dacă luam de pe net, cu minim 48 de ore înainte, găseam oferte bune, chiar și cu 400 de lei pentru 7 zile, însă neștiind exact care e situația cu locurile de parcare în insulă și cât de aproape de pensiune putem parca, șamd, am decis să luam din insulă direct, convinși fiind că vom găsi cu siguranță oferte mai bune. 

Așa că plini de încredere și voioșie, am plecat către zona portului, deoarece văzusem o grămadă de agenții care închiriau mașini, scutere. Am sperat că acolo unde e concurența mare, să fie și interesul unei negocieri, poate. 

Jumătate din agenții erau închise, iar în cele mai apropiate de port era cel mai scump. Am pornit de la 175 Euro/5 zile, apoi pe măsură ce ne îndepărtam de port, prețurile scădeau și tot scădeau, dar mai ieftin de 125 Euro, nu am găsit în zona portului. Oamenii nu aveau nicio intenție să negocieze. 

Așa că după ce ne-am învârtit vreo oră, am decis să comandăm online. Ne-am așezat pe o bancă la umbră lângă peninsula Bourtzi și am căutat mai multe site-uri online. Până la urmă ne-am decis să alegem un site, care apărea ca opțiunea a 2-a în lista din Google, Economycarrentals.com.

Am bifat toate cerințele și am închiriat o mașină. Era ora 10.30 și am cerut pentru ora 11.30 sau 12. Nu mai știu exact. Curios este că după ce am plătit cu Revolut, Revolutul nu a cerut nicio verificare suplimentară și nu a oferit nicio confirmare că s-au retras bani din cont. Dar erau retrași 50 de lei. Stăteam și ne uitam ca proștii la ecran, așteptând o confirmare prin email sau o extra-confirmare de la Revolut că s-a efectuat plata. Am așteptat și așteptat. Nimic.

Ni s-a oferit un cod al comenzii nostre ECA9FE2B, dar el nu apărea nicăieri în vre-un email sau ceva. Noroc că-l salvasem în clipboard și am putut să verificăm situația închirierii din când în când. Dar nimic ...Site-ul părea fantomă. Nu existau numere de telefon de contact, adrese de email unde să scriem sau ceva. Am așteptat o oră ca proștii să apară mașina, care bineînțeles nu a apărut. Am mai verificat odată emailurile. ne-am uitat și în spam și nu era niciun email venit, dar banii erau luați. Cei 50 de lei de intermediere. Căci asta se pare că era acest portal, un site care intermedia închirieri între firmele mari de pe piață și clienți, un fel de broker. Am decis să anulăm comanda. 

Mai târziu a venit un email de la acest site, care ne spunea că ar fi trebuit să anulăm cu minim 48 de ore înainte, ca să ni se returneze acei 50 de lei. Mie-mi miroase a site țeapă. Cum să anulez cu 48 de ore înainte, când eu comandam atunci pe loc, de la ora x? Deci 50 de lei pierduți. Bine că nu ne-au luat toți cei 450 de lei sau cât erau. Atunci să vezi distracție.

Așa că ne-am decis să mergem mai departe de port, în direcția aeroportului, deoarece văzusem mai multe firme în drumul nostru de venire de la aeroport spre pensiune. Penultima ofertă, de la o agenție f. apropiată de aeroport (Alfa-cars se numea, am impresia), ne oferea cu 105 Euro. Fiind destul de aproape de aeroport am zis totuși să încercăm și direct în aeroport, fără să avem mari așteptări, deoarece acolo sunt reprezentanțele firmelor mari, gen Hertz. 

Am avut însă o surpriză plăcută. Tipul de la agenția Hertz din aeroport, foarte de treaba, când a auzit că suntem români, s-a înveselit dintr-odată și a zis că el se simte frate cu românii, știa și câteva cuvinte românești, am râs și ne-am veselit și ne-a dat o mașină cu 100 de Euro pt. 5 zile. Am pozat-o și filmat-o. Formalitățile au durat 5 minute. Nu a fost nevoie de nicio garanție sau ceva. A rămas să ne vedem Duminică pe la 14 - 14.30 în aeroport, înainte de Check-in.

Mașina un Hyundai alb  i10, cu 5 usi, 5 locuri, numai bun pentru noi 4.

Mașina era pe benzină. Benzina este mai scumpă în insulă. În medie e aproximativ 2,03 Euro/l. Însă insula e micuță și de la un cap la celălalt nu faci mai mult de 15 km. Nu prea ai pe ce consuma. Mașinuța noastră consuma oricum destul de puțin. 

După vreo 2-3 zile, când așteptam în aeroport să vină Camelia din cameră, tocmai venise un feribot din care coborau și urcau  o grămadă de oameni și mașini. Apare agentul de la Hertz și ne întreabă ce făceam acolo. Poate își făcea griji că o zbughim din insulă sau ceva ...lol. Când a aflat că o așteptam pe Kami, a zis că la final să nu mai punem benzină, ci să-i dăm lui 20 de Euro, indiferent cât am consumat și în plus, să nu ne mai batem capul cu spălarea și curățarea mașinii. Bun băiat. 

Așa că în ultimele zile am mers de la un cap la altul al insulei fără griji de benzină sau consum, am urcat-o prin diverse pante, care au un grad ridicat de înclinare și unde se consumă mult, relaxați. Mașina deși e micuță, trăgea cu a întâia binișor. 

Bun ... asta e povestea cu mașina, care s-a comportat foarte bine în toate zilele, iar la final nu au fost probleme, deși era un pic prăfuită.

Fiind în aeroport și deoarece era deja ora 14 sau ceva de genul, am decis să mergem la plaja din capătul nordic al aeroportului, fix în capătul pistei, unde știam că se pot vedea avioanele de aproape. Este un gen rar de plajă în lume. Mai văzusem pe undeva printr-o insulă pe undeva, ceva asemănător așa că nu am vrut să ratăm ocazia asta. 

Plaja se numește Xanemos și e o combinație de nisip cu pietricele gri deschis și albe. Din acest motiv, apa este extrem de curată și are culoarea aceea turcoaz cristalin foarte frumos. 









În primele 2 zile, nu am văzut urmă de chemtrail (dâră chimică) și ne miram cum e posibil ca în Grecia, țară NATO să nu fie dâre, dar din a 3-a zi au început și acolo, după cum se poate vedea în poza de mai jos și în filmările din ziua asta și următoarele.

Evident că vremea s-a mai răcit un pic, ba a și plouat un pic a doua zi și spre sfârșitul săptămânii, iar pâcla obișnuită datorată acestor dâre, a rămas până la finalul sejurului, soarele fiind un pic mai puțin fierbinte. 

Acesta este un factor pe care meteorologii nu-l pot lua în considerare și de aceea, de multe ori dau greș cu prognozele. Un singur meteorolog a avut curajul să aducă în discuție subiectul, la o televiziune Spaniolă.






Nu am putut filma cu drona, deoarece era vânt și probabil că existau și restricții, deoarece eram în zona aeroportului, însă dealul de lângă ne-a oferit o perspectivă suficient de largă și înaltă asupra plajei și aeroportului. Am fost până în vârful dealului, aflat la aproximativ 100 m înălțime. 

În schimb am putut filma în apă. O apă mult mai limpede și translucidă, cu o mulțime de pești.

VEDEȚI AICI FILMAREA DE SUB APĂ


După plajă, am urcat pe dealul estic, spre cel mai Nord Estic punct al insulei, pentru a urmări decolarea  avionului și a vedea și cum arată coasta estică a Skiathos-ului.

Iată AICI decolarea avionului:

 

La final găsiți filmarea întregii zile.

După plaja Xanemos, am zis să ne întoarcem pe un alt drum și să mergem să vedem apusul la una din plajele cu orientare vestică, iar una dintre cele mai atractive, părea Vromolimnos.

Am urcat pe niște drumuri în pantă care dacă era la noi, pe timp de iarnă sigur nu le urcai. Dar cum ei nu au ierni cu gheață și zăpadă, totul e accesibil.

Cam așa se vedea aeroportul de undeva de la 100 m înălțime:



 
Mai jos câteva perspective de pe drumurile de la înălțimea Skiathosului:





În filmarea de la final, 10 minute sunt dedicate drumurilor cu mașina din Skiathos. 

Majoritatea locuitorilor au motociclete, scutere, iar unii chiar au trecut pe electric, ceea ce ni s-a părut mai ok, deoarece alea pe benzină făceau un miros intens pe străduțele înguste din Skiathos. Cele electrice nu fac nici zgomot, nici miros.

Exista mai multe puncte de belvedere prin insulă, situate la înălțimi suficient de mari, să poți vedea insula mai în ansamblu. În ultima zi, am ajuns pe la 350 aproximativ (foarte aproape de cel de 410 m, poate cel mai înalt punct din insulă). În ultimul articol veți vedea pozele de la acea înălțime.

Pe la 18, am ajuns la Vromolimnos. fix cât să facem o baie și să filmăm apusul. Plaja are un nisip fin gălbui, înconjurată de vegetație, iar în capete, bineînțeles, nelipsitele stânci, care delimitează aproape toate plajele, dacă nu toate. Pietre există doar în capete, cred. În rest ceva alge din acelea specifice, ca niște bețigașe cu sare și porțiuni mari cu nisip.









N-a mai fost timp de filmat din dronă în acea zi, ci în penultima zi, tot pe fugă. Voi posta la acel articol, filmarea din dronă.

Mai jos puteți vedea zona explorată în această zi:


VEDEȚI FILMUL ÎNTREGII ZILE, AICI


P.S. Mulțumesc Kamelia pentru unele din poze și pentru telefoanele tale cu care am filmat.

VA URMA ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!