sâmbătă, 12 octombrie 2024

SKIATHOS - Ziua a 7-a - Plaja Troullos și insula Troulonisi

Continuare  de la Ziua a 6-a - Croaziera la plaja Lalaria și la plaja, schitul și ruinele Kastro + apus de soare la plaja Banana Mică 

Eram deja destul de obosiți, plini de impresii și super satisfăcuți de ceea ce reușisem să realizăm în primele 6 zile. Nu ne imaginam că vom mai găsi încă o plajă de top 3. Efectiv am luat una din plajele din zona de sud de pe hartă, la întâmplare, una care părea mai puțin amenajată și am purces la drum. 

Surpriza a fost cu atât mai mare pentru că noi chiar nu ne așteptam la așa ceva. De fapt, majoritatea plajelor din Skiathos sunt de excepție, sublime, dar asta a avut ceva în plus.

Iată unde este localizată:


Nu știu dacă mai există o plajă ca aceasta în Skiathos. Este cred, dacă nu mă înșel, singura plajă unde ai soare toată ziua. În Octombrie cel puțin, noi am avut. 

Nu știu cum s-ar vedea soarele la răsărit, dar sigur apusul s-a văzut superb. În capătul Vestic are orientare Estică, pe centru e orientată către Sud, iar în capătul Estic, e orientată spre Vest, formând un golf în arc de cerc destul de larg.

Nisipul e foarte fin, plaja destul de largă și de lungă, iar în partea Estică bineînțeles, cu separeu de la natură, pentru cei ce doresc intimitate. 

Există și umbră, iar în apă nu am văzut pietre decât în capete. 

Am filmat o grămadă în apă, deoarece există multe stânci în capete, dar și o insulă absolut spectaculoasă, Troulonisi, nu departe de plajă, la aprox. 500 m, o insulă a pescărușilor, dar și un acvariu natural fabulos. 

Iată mai jos câteva imagini din zonă:






Ca să se completeze atmosfera paradisiacă, am văzut și două lebede îndrăgostite, care uneori se apropiau cu gâturile una de alta și formau o inimioară. Din păcate eram departe de ele și nu le-am surprins pe cameră.






Cred totuși, că doar în Octombrie și Aprilie, poate, se prinde soarele de apus, în poziția asta, de la plaja Troullos - am fost norocoși

Plaja asta a venit la fix, deoarece chiar nu mai aveam chef să ne mai trămbălim pe drumuri. Aveam nevoie de o zi de lejereală maximă.  

Nu am putut ridica drona, deoarece a fost vânt, dar de pe filmarea din apă, am făcut o filmare panoramică a plajei, din zona insulei. 

VEDEȚI AICI FILMUL CU PLAJA TROULLOS

Mai jos câteva poze din apă și din zona insulei Troulonisi.







 Acvariu natural







VEDEȚI AICI  FILMĂRILE DIN APĂ

În prima parte a zilei am stat înspre Vest , deoarece eram mai feriți de vântul care venea dinspre Vest. Iar spre seară, ne-am mutat în Estul insulei, unde am avut și umbră, dar și un apus de excepție. Ca de obicei, de altfel, în Skiathos. Fiecare apus a avut ceva fermecător, pictural, romantic. 

Poate data aviatoare, dacă mai ajungem acolo, să reușim să vedem și un răsărit. 

Iată AICI, un apus prelung:


Mulțumesc Mihai (INNERSYNC) pentru muzica grandioasă, cosmică, din albumul Among The Stars, pe care am folosit-o pentru acest apus. Nu cred că există o muzică mai bună pentru acel apus. Magnific!

Seara am mai făcut o ultimă tură prin fermecătorul orășel Skiathos și am căutat un loc unde să mâncăm o pizza mai ieftină, nu la 15 -20 Euro cum era la tavernele din port, ci la 10, cum știam că văzusem pe undeva. Am căutat o grămadă, iar foamea era mare. Era să renunțăm, dar ca în Legile lui Murphy, la ultima taverna la care te uiți, acolo era. Sadic uneori universul. Era o tavernă drăguță, dar nu cea mai oacheșă din traseu. Însă prețuri bune și calitate excelentă.

Acum că am ajuns din nou la acest capitol, am fost întrebat într-un comentariu cum au fost experiențele gastronomice. 

O să repet răspunsul și aici: „După cum am explicat în primul articol dedicat Skiathosului, experiențele culinare au fost reduse. Am fost doar de două ori la taverne, deoarece ne-au cocârjat prețurile. Prima dată am luat de la tavernă două falafeluri (dr nu ca în România, ci doar 4 chiftele de falafel și un pic de hummus într-o farfurie, cu un pic de pită ... sărăcăcios hummus), plăcintă de spanac cu brânză și niște chestii în care să-ți înmoi pita specific grecească (gen humus, salată de vinete, niște brânză făcută nu știu cum). Am băut și 4 beri Mythos. Deoarece chelnerul era foarte prietenos, ne-a făcut cadou la final un cataif destul de bun, dar am simțit să-l plătim lăsând un bacșiș mai gras. Totuși, per general, nimic extraordinar. Nu m-a dat pe spate acea prima masă și nici nu pot să spun că am fost super sătul. 70 de Euro totalul, cu tot cu bacșiș ... cam mult pentru noi. Zic.

În ultima seara am mai fost la o tavernă și am mâncat o pizza foarte bună și am băut un vin al casei excelent. Tot vreo 60 de Euro ... cu tot cu bacșiș ... 

Înainte de a ajunge la această ultimă terasă, ne-am întâlnit din nou cu chelnerul din prima seară. Eu aș fi fost dispus să mai mănânc odată acolo, dar oamenii doreau schimbare, iar A, pizza. Grecoteiul știa să-și vândă marfa. Când a auzit că era ultima seară a zis că ne dă vinul gratis. Foarte tentant. Dacă aveau pizza, sigur stăteam acolo. N-a fost să fie. Simpatic omul ... supraponderal și față de bonom. 

În general mâncam bine la micul dejun, iar seara ne luam ceva de la supermarket: fructe, roșii, supe la plic, ceaiuri, pâine, șamd. 

Ce m-a impresionat pe bune, a fost brânza lor Gouda, cel mai ieftin tip de cașcaval de la ei. Băi nene, nu există termen de comparație cu ce e la noi. Gust de cașcaval din ăla adevărat, maturat ... nu știu cum să-ți zic cu ce seamănă. Poate o combinație de brânză de burduf și cașcaval, dar mult mai bun. Gustos. 

În rest nicio altă experiență de gen.

Dacă ar fi să compar, eu de 15 Euro, mănânc 4 Falafeluri în Brasov ... un falafel la juma' de kg ... cu doua sunt super full ... Sau 3 pizze ... Și Brașovul e oraș turistic, dar acolo prețurile sunt cel puțin de două ori mai scumpe.

Un sfârșit de vacanță perfectă, cu o pizza bună și un vin excelent, care ne-a amețit rapid.


În timp ce mâncam la tavernă, a fost și o ploaie torențială scurtă, numai bună să ne spele mașina de praf. Interesant e că după ploaie, nu s-a lăsat răcoarea prea tare, așa cum se întâmplă la noi. 

URMEAZĂ : 

ZIUA A 8-A - Ultima ... plimbări pe dealurile din jurul Skiathosului și la Mânăstirea Sfântă a Bunei Vestiri a Fecioarei Maria




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!