luni, 14 august 2023

APUSENI - Ziua 2 - PARTEA I - Peștera Poarta lui Ionele, Cheile Ordâncușei și zaplazul filmat din dronă, Poiana Călineasa

Continuare de  la  Ziua 1 - drumul Brașov - Gârda De Sus, campingul la Dănuț și Cheile Ordâncușei - AUG 2023 

A doua zi, după o noapte rece cu o temperatură de 8 grade și o lungă frăsuială cu micul dejun, pe la 11 ne-am pornit  către traseul propus, sperând să vedem măcar o parte din acesta. 

Am decis să mergem către peștera Poarta lui Ionele și apoi să mergem prin cheile Ordâncușei, să filmăm cu drona zaplazul, apoi să căutăm peștera Ghețarul de sub Zgurăști, care apare pe google maps. Dar nu am văzut niciun indicator către aceasta. Posibil să se ajungă din partea de sus sau să fie inaccesibil publicului.

Am văzut pe aplicația OSMAND a lui G că drumul prin chei, ajunge până la urmă la peștera Scărișoara, făcând un cerc, așa că am decis să mergem cât se poate, neștiind calitatea drumului.

Drumul e foarte bun. Îngust, e adevărat, dar practicabil, asfaltat.  Pe drum am văzut un indicator cu Poiana Călineasa și am decis s-o vedem, apoi am ajuns la peștera Ghețarul de la Scărișoara. Apoi am mers către peștera Ghețarul Vârtop, sperând ca la întoarcere să vedem și alte obiective de pe traseu: izbucul Tăuzului, Avenul de la Tău, izbucul Cotețul Dobreștilor. Dar am fost deturnați de alte lucruri pe care nu le văzusem inițial pe hartă, deoarece nu făcusem zoom suficient de mult. 

Iată harta traseului parcurs în ziua a 2-a:

Dar să le luăm pe rând.

Peștera Poarta lui Ionele

Despre aceasta scrie Wikipedia foarte bine. Se pare că are legătură cu peștera-aven  Ghețarul de sub Zugrăști, aflată undeva la 130 de m mai sus de aceasta, dar nu am văzut vre-un traseu destinat publicului, vreo potecă sau semnalizare, iar în zonă, în subteran se pare că ar fi niște lacuri imense. 

O să mă auziți pomenind de peștera Ghețarul de sub Zgurăști în filmare, deoarece o văzusem pe maps și credeam că poate, o vom vedea, dar până la urmă semnele văzute pe traseu erau pentru ghețarul de la Scărișoara. 

Poate dacă o să mai ajungem în viața asta în zonă, poate și mai bine echipați, vom căuta acestă peșteră a ghețarului de sub Zgurești, însă ne îndoim. 

Cică în Apuseni ar exista vreo oficial vreo 400 de peșteri, neoficial vreo 5000 (după cum ne-a zis ghidul pe care l-am întâlnit în campingul Glăvoi), deci munții sunt ca un șvaițer.

Nouă, aceste peșteri ni se par mai degrabă niște portaluri către lumea subterană, iar numele de poartă sau portal, este deosebit de sugestiv și poate, nu întâmplător. Chiar și în descrierea peșterii se spune „Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 22 m” ...

În fine, toate aceste peșteri ne oferă o senzație de mister aproape insondabil și este uimitor că există oameni care-și riscă viața explorându-le. Mi se par niște misiuni mai grele decât explorarea spațiului cosmic.

În această peșteră există și multe colonii de lilieci cu aripi lungi, lilieci care puteau fi văzuți cu ușurință și apar și în filmarea făcută acolo. Vezi filmul la final.

Programul este până la ora 18, iar intrarea este 15 lei. Există ghid.

Iată câteva imagini din această peșteră:














Mulțumesc tuturor celor din grup care au făcut poze pe acest traseu (I, G, C, B și A) și au împărtășit pozele cu noi. La final vedeți și filmările din peșteră.

Cheile Ordâncușei și zaplazul din zonă

Am ales să mergem către peștera Ghețarul de la Scărișoara prin Cheile Ordâncușei fără să știm că alegrea noastră a fost chiar inspirată, iar drumul pe acolo, un pic mai lin decât pe partea cealaltă, prin Gârda Seacă.

În ziua precedentă ajunsesem aici pe înserat, dar acum am simțit că zaplazul din zonă merită filmat din dronă într-o lumină mai bună (ceea ce am și făcut - vedeți filmul de la final care conține această filmare).

Zaplazul este o formă carstică neobișnuită și este greu de explicat modul acestuia de formare. 




Poiana Călineasa și schitul din zonă

Drumul către Poiana Călineasa prin cheile Ordâncușei este unul destul de ok, îngust, dar practicabil. Am filmat o mare parte din drum. Vezi AICI.

 Poiana Călineasa se află la 1400 de m și are practic două zone, care nu se văd una pe cealaltă, fiind aflate după curbă și un vârf. Deci atenție să nu ratați schitul de unde se vede toată perspectiva extraordinară, asupra munților Apuseni de Vest în special. 

Pe drumul spre Poiana Călineasa am întâlnit mai multe cătune așa cum nu am mai văzut nicăieri altundeva. Credem că este ceva specific zonei. Se pare ca acolo oamenii vin din vai si locuiesc pe timpul verii in special sau in perioadele mai calde si cresc animalele, in special vaci si oi. 

Unii au mici afaceri pentru turiștii care vin acolo și le vând plăcinte cu brânză și balmoș (mămăligă fiartă-n smântână cu brânză).

În prima parte a Poianei Călineasa existau mai multe rulotuțe unde puteai servi plăcinte și balmoș cald stând la masă la umbră. Delicioase. De asemenea găsești sucuri naturale și alte chestii specifice acestor zone: magneți, suveniruri. 

În a doua zonă a Poianei Călineasa există și o bisericuță, un schit, iar peisajul de acolo e foarte frumos.













Mulțumesc G, C și I pentru poze.

Mai multe detalii despre Poiana Călineasa găsiți, de exemplu, AICI.

VEDEȚI AICI și filmarea din dronă a zonei schitului poiana Călineasa.

Am filmat și drumul de coborâre către Peștera Ghețarul de la Scărișoara, aflată la 1180 de m. Deci coborârea de la Poiană la peșteră este destul de lină. 

VEDEȚI AICI FILMUL PRIMEI PĂRȚI A ZILEI 2


Continuare ...

 APUSENI - Ziua 2 / partea a II-a - Peștera Ghețarul de la Scărișoara, peșterile Coiba Mare și Coiba Mică, Izbucul Tăuzului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!

COMENTARII FACEBOOK