marți, 1 decembrie 2020

Râșnovul pe care nu-l știi

 Râșnovul este un punct turistic arhicunoscut în țara noastră, pentru cetatea lui faimoasă, pentru Cheile Râșnoavei, pentru Dino parc și trambulina de sărituri cu schiurile de standarde internaționale, pentru că se află în această zonă de mare circulație (zona Bran și Brașov fiind poarte cele mai mari puncte de atracție turistică din țară) ... Nu ai cum să nu treci prin Râșnov dacă vii în zonă, însă puțini au timp să-i exploreze împrejurimile care sunt cumva eclipsate de obiectivele deja menționate. Puțin știu de zona Glejerie (practic un cartier lung de vreo 10 km, al Râșnovului, o altă localitate în sine, părerea mea) și mai puțini de zone gen Poiana Velicanului, Bisericuța păgânilor, dar și de alte zone din apropierea Râșnovului, unde ajungi practic în 20 - 30 de minute, pe jos, cam de oriunde te-ai afla în Râșnov. Pădurea e foarte aproape și în mare măsură necirculată sau prea puțin cunoscută, chiar și râșnovenilor, după cum aveam să constat. 

Avându-i pe finii noștri în Râșnov, în ultimii 2 - 3 ani am început să luăm diversele poteci și trasee la pas, pur și simplu, ori ca recreere, ori ca explorare sau atunci când mergeam la ciuperci. Și am descoperit o mulțime de trasee și locuri frumoase care cred că merită menționate. Deși o parte din mine vrea să le ținem doar pentru noi cei puțini, simt să împărtășesc și cu alții. La ce trafic are blogul momentan, probabil vom rămâne tot puțini cei care știm lucrurile astea, pentru multă vreme. Așa că nu mă îngrijorez.

Primele amintiri despre zona Râșnovului sunt de pe acum 15 -20 de ani ... 

De fiecare dată când ajungi în zonă te surprinde vastitatea spațiului și imaginile senzaționale ale munților Bucegi, Postăvaru, Măgura Codlei, Măgura Branului, Sohodolul, Piatra Craiului și Iezer Păpușa. Deși am circulat în zonă de sute de ori poate, nu pot spune că m-am săturat sau mă voi sătura vreodată de acea zonă. Este efectiv paradisiacă ... 








Și ar fi și mai paradisiacă dacă nu ar exista atâta construcții haotice în stil perfect  românesc. Din păcate nu există un plan de urbanism coerent care să impună un anumit specific de construit local, în armonie cu vibrația locală, medievală și cu natura ... În fine, vorbesc de utopii ...

Dar în acest articol nu voi vorbi de lucrurile foarte cunoscute ale Râșnovului, ci de locurile mai puțin cunoscute. 

Puțini știu, dar Râșnovul se întinde pe o lungime și lățime absolut considerabile și acoperă un areal poate mai mare ca Brașovul, însă acest areal e pe jumătate munte și pădure. Despre o parte din zonele mai puțin știute, absolut spectaculoase am vorbit în cadrul articolelor despre  Poiana Velicanului, Cheișoara, dar chiar și de Bisericuța păgânilor. Azi voi mai adăuga câteva locușoare frumoase mai puțin cunoscute publicului larg și mai am o grămadă de colindat.

Mai întâi iată o hartă a locurilor despre care o să vorbesc un pic azi:

Cu portocaliu - deși zona aparține în principiu Cristianului, demarcația nu este așa de clară
Cu galben - zona explorată după ciuperci 
Cu albastru, Valea Cărbunarilor
Cu verde un loc de pe malul Ghimbășelului
Cu roz, o zonă „no name”
 Le voi aborda în ordine cronologică:

POIANA CRISTIANULUI -  IUL 2010  - IAN 2022

Primul contact cu această zonă aflată între Râșnov și Cristian, am avut-o în 2010 când am fost duși de prietenii noștrii de la acea vreme C și K, de ziua lui K, în Poiana Cristianului, o zonă de vis la acea vreme. Cumva e mai greu de găsit sau de descoperit, deoarece trebuie să treci printr-o zonă industrială, cu fabrici dezafectate, pe niște drumuri nașparlii, o zonă de ghetou de la marginea Cristianului, dar odată ajunși acolo, ești efectiv înmărmurit de frumusețea locului, care la acea vreme nu avea decât o singură construcție (ceva legat de apă) și cam atât ... o poiană mare mare cam 800x700m, împânzită de stejari falnici, bătrâni și de brazi. 

Iată câteva poze de atunci:









Am mai fost acolo de câteva ori de-a lungul timpului, mai ales când mergeam după ciuperci și cu fiecare trecere prin zonă se mai schimba ceva. Acum tot locul e împânzit de proprietăți și îngrădiri, au apărut multe case, s-a tras canalizare, curent, întreaga zonă fiind un șantier în plină ascensiune, dar tot așa, haotic. Aici un castel select, dincolo o căbănuță de vacanță, și apoi vezi o zonă țigănească cu case dărăpănate, coșmelii grotești și urmele dărâmăturilor de la fabricile dezafectate din zonă. 




Ce-i drept, locul este atractiv pentru construit ... e protejat, însorit, are apă (inclusiv pârâiaș), drum relativ ok, plat, lângă pădure. Ce să mai dorești? Țiganii însă nu-ți prea pică bine  să-i vezi.

Bine că nu au tăiat toți stejarii seculari (există stejari așa de groși în zonă, că doar 5 bărbați îl cuprind cu brațele întinse (deci cu circumferințe de 8-10 m).

Locul mai are încă unele poteci ce merită umblate și poienițe, dar la tot pasul vezi zone defrișate, ceea ce dă un aspect dezolant. Drumurile sunt pline de șanțuri înoroiate, iar locul poate fi explorat mai bine doar când e înghețat, când e zăpadă poate și mai bine, sau când este foarte uscat. 

În zonă, prin pădure au apărut tot felul de lăcușoare, și s-au instalat și locuri de hrănit animalele și observatoare (posibil pentru vânătoare) ... Am observat asta și la marginea Râșnovului (marginea dinspre promenada ce merge înspre Cristian). Zona promenadei s-a lungit cu ceva sute de metri și acum poți ajunge aproape de marginea Poianei Cristianului ...


Promenada Sissi e un alt loc atractiv la care nu ajungi așa de ușor și este cunoscută doar râșnovenilor în general. Este practic o zonă de parc, cu zone de joacă, de plimbare și e fix în marginea pădurii. Acum cred că are 1500 m lungime. Este o zonă cu mult potențial, dar prea puțin pusă în valoare (o combinație de vechi cu nou, de paragină cu lux). Și acolo se construiește într-o veselie și încă mai sunt loturi spectaculoase, Sper însă să lase drumuri de acces de la promenadă spre străzile de legătură din noul cartier de vile al Râșnovului. 

Datorită faptului că promenada s-a lungit cu încă vreo 500 de m, cumva s-a înălțat, s-a făcut un terasament, iar în partea dinspre pădure s-au format niște lăcușoare interesante. În timpul verii cred că vor devenii colonie de broaște și țânțari, deoarece apa e stătută, sau așa pare.

APRILIE 2014 - o scurtă ieșire la iarbă verde ... undeva între Râșnov și Pârâul Rece.

La vremea aceea în zonă nu prea era construit nimic ... nicio casă, nicio pensiune. Acum a început să se umple și în curând o să treacă și autostrada pe acolo. Sunt privilegiat că am apucat să văd zona neîntinată, pură ... iată câteva poze cu verdele crud al primăverii ...








Pe vremea aceea locuiam din nou în Predeluț, mă „împăcasem” relativ cu fratele meu
și ieșisem la o plimbare de reacomodare unii cu ceilalți ... dorea să-mi vândă din nou o mașină, peste prețul pieții, frățește așa, să facă „afaceri” cu mine ... aveam față de prost sau ceva
(voi vorbi despre problema mea cu fratele meu, cândva)



Deci toată zona dintre Părăul Rece și Râșnov era la vremea respectivă destul de atractivă ca loc de campare de o zi, pentru o ieșire la iarbă verde sau la un grătar ... acum nu cred că mai e.

Nu prea e de stat cu cortul în zonă, deoarece e fix lângă drumul foarte circulat dintre Predeal și Râșnov. Însă cel puțin în acel loc, te puteai duce la cel puțin 100 m sau mai mult de drum și cred că puteai să campezi și cu cortul. Părerea mea.

Postăm despre această zonă deoarece cred că în fuga lor către zone mai „interesante” ratează astfel de locuri.

IATĂ AICI și o filmare a locului


OCT 2020 - La ciumperci și pe Valea Cărbunarilor

De obicei, în ultima vreme, cam de sfârșitul lui Septembrie (dacă a plouat cu minim 2 săptămâni înainte - ceea ce nu prea s-a mai întâmplat în ultimii ani în afară de 2021), începutul lui Octombrie, până dă primul îngheț, ieșim după bureți (de obicei ghebe și vineciori, dar am mai găsit și roșiori, piciorul căprioarei și foarte rar câte un hrib tomnatic sau o creastă a cocoșului ... în rest încă nu-i prea știu și nu mă risc). 

În 2020 am găsit enorm de multe ghebe, însă în 2021 pauză, foarte puține, dar am cules o grămadă de vineciori. Deci posibil să fie ani și ani. După cum am descoperit vineciorii sunt senzaționali prăjiți în foarte puțin ulei. Sunt foarte consistenți și seamănă cu pieptul de pui un pic, ca și gust.

Ideea e că cel puțin în Râșnov (dar și în Brașov) nu trebuie să te duci nu știu unde, la zeci de km de casă, ci în jumătate de oră de mers lejer pe jos ai acces la zone absolut neumblate sau prea puțin circulate, zona fiind de zeci sau sute de ha mărime. Nu ai cum să nu găsești ... doar să vrei.

Iată mai jos câteva dintre speciile de ciuperci găsite în 2020 și 2021.


Și câteva imagini cu flora și fauna spontană de Octombrie:


Mai jos o imagine din Valea Cărbunarilor:


Mai jos un lăcușor de pe lângă zona cu multe ciuperci

Astfel de lăcușoare am văzut la tot pasul în zonă.




VEDEȚI AICI și o filmare de pe VALEA CĂRBUNARILOR


Aproape toate potecile și drumușoarele din jurul Râșnovului sunt faine de colindat, în caz că vă bate gândul să veniți în zonă. 

1 DEC 2020

Mai jos vă prezint o zonă unde nu prea am văzut mare lucru, dar cred că avea potențial dacă am fi continuat să mergem să ocolim vârful și să ne întoarcem în zona Glejerie. Am pornit de undeva de la pensiunea „La noi” (acolo se ajunge din Glejerie imediat ce dai de primul rând de case, venind dinspre Râșnov, e un drum la stânga, dar trebuie să fi atent ca să-l nimerești). Dacă puneți GPS-ul aveți mai multe șanse.

Drumul e ok-ish o bună bucată, însă la un moment dat devine drum forestier. Nu cred că am fi putut ajunge până sus dacă nu era înghețat afară. Până sus nu e mare lucru de văzut, însă sus se deschide frumos peisajul ... asta și pentru că vârful a fost chelit de copaci. 



Acum pădurea a început să crească din nou, însă va mai dura vreo 30  de ani până va reajunge la forma inițială.  Vedeți o filmare din zonă, mai jos:


Mulțumesc Camelia și G pentru unele dintre poze.
Mulțumesc Mișu pentru muzica din unele filme.

Probabil, VA URMA ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!

COMENTARII FACEBOOK