duminică, 21 mai 2023

POIANA NARCISELOR - poate cea mai frumoasă pădure văzută vreodată


Pe 21 Mai, de ziua Cameliei, fără să ne propunem înainte, fără să programăm ceva, am dat curs invitației bunului prieten R să facem o ieșire la Poiana Narciselor. Știam că prin Mai ar trebui să fie narcise, dar uneori apar mai devreme, alteori mai târziu, așa că nu știam sigur ce vom găsi. Mai târziu, informându-mă pentru articol, am aflat că pe 21 mai chiar se și ține Festivalul Narciselor, deci presupun că dacă veniți pe 21 Mai, aveți cele mai mari șanse să găsiți narcisele înflorite. 

Fusesem de zeci de ori în zonă, în apropiere, la Șinca Veche (la întâlnirile comunității Armonia Brașovia), dar nimeni nu ne-a spus cât de spectaculos este locul și poate că e mai bine într-un fel, așa, că am plecat la drum fără nicio așteptare și am fost surprinși extrem de plăcut. 

Noi vă spunem că merită văzută. Este un loc absolut fermecător.







Iată câteva idei scurte despre loc:

”Cunoscută și sub numele de Dumbrava Vadului sau Dumbrava Narciselor, această rezervație se află în Pădurea Vadului, în județul Brașov, comuna Șercaia, pe teritoriul satului Vad.

Se află în partea central-vestică a județului Brașov, la câțiva kilometri de satul Vad și este străbătută de drumul comunal DC65. Poți ajunge acolo destul de ușor pe DN1 sau pe DN37 A.   Acest paradis se află la 60 de kilometri de Brașov înspre municipiul Făgăraș.  

Poiana Narciselor este cea mai mare din Europa și este arie protejată. Are nu mai puțin de 400 de hectare, iar cel mai bun moment de vizitat este în luna mai, când milioanele de narcise înfloresc. În plus, mirosul florilor se simte de la mare distanță. Rezervația este imensă și are și alte specii de plante, de la bulbuc de munte, coada vulpii sau stupiță.   În plus, poți vedea și mamifere, păsări, insecte, fluturi rari și reptile. În fiecare an, pe 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena, are loc Festivalul Narciselor.” Mai multe pe subiect AICI

Practic, zona cu narcise ocupă un spațiu relativ mic comparativ cu suprafața rezervației împădurite de 400 de ha (aprox 2km/2km) care este în același timp și o rezervație de stejari.  Este poate, cea mai frumoasă pădure văzută vreodată, aranjată într-un mod minunat de un tainic peisagist. 









Este atât de frumoasă că a rezistat asaltului lăcomiei dracilor care au pustiit această țară de resurse. Te doare sufletul când vezi cum ar fi putut să arate toată zona și cum arăta cândva, poate, acum mii de ani. Tot e bine că a putut fi conservat acest petec de pădure, care arată cam așa, din satelit:

Poate fi cred, un loc de refugiu în caz de ceva război, dacă ai un campervan, deoarece terenul este drept și am văzut din loc în loc și ceva izvorașe, ba chiar și un adăpost în copac ce poate fi îmbunătățit.





Iată mai jos câteva filmări, inclusiv din dronă:


21 MAI 2023

Așa cum ne-am propus, vom urmări să venim la Poiana Narciselor de câte ori va fi posibil, de ziua Cameliei. de data asta am fost și cu restul pritenilor din grupul de la Brașov care nu văzuseră poiana. Cu ocazia asta am parcurs tot perimetrul exterior al pădurii de aproape 8-10 km. Lumina a fost diferită și am avut parte și de ploaie din greu ... averse urmate de soare ... de vreo 3 ori. O experiență inedită.

Iată mai jos câteva din pozele din 2023 și o nouă filmare:



























VEDEȚI AICI FILMUL DIN MAI 2023


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!

COMENTARII FACEBOOK