miercuri, 6 august 2014

ARMONIA BRASSOVIA - visul unei comunități auto-sustenabile - Partea a 3-a - Șinca Veche (2014)


Articol scris prin Octombrie 2022 ...

 Continuare de la Partea a 2-a - Căutări de locație nouă la Vârghiș, Veneția de Sus și Jos, Comana de Sus și Jos, Bogata Olteană și Dopca

Primele întâlniri acolo și căbănuța

Simțim nevoia să repetăm: nu suntem deținătorii adevărului absolut, nu avem toate datele, nu știm toate detaliile, dar știm suficiente cât să avem o viziune de ansamblu și să avem o opinie, bazată pe propria noastră experiență în această poveste. Dacă greșim vă rog să ne completați și să ne expuneți și voi perspectiva voastră. Nu vrem să ofensăm pe nimeni, iar dacă greșim vom urmări să corectăm. Noi am iertat, dar nu am uitat.

Așadar, trecuse aproape un an de când se înființase comunitatea, iar noi nu aveam încă teren, iar lumea devenea nerăbdătoare. Mulți erau așa de deciși să se mute că ar fi făcut-o încă de „ieri”. Exista o presiune pe care noi nu am simțit-o, dar FD și MP o simțiseră venind din partea membrilor comunității. Noi 2 oricum nu aveam bani să ne mutăm, nu ne grăbeam nicăieri, dar alții erau extrem de motivați și dornici s-o facă. Făcusem la un moment dat, în timpul uneia dintre întâlnirile lunare, un tabel cu membrii comunității în care fiecare exprimase acolo orizontul de timp în care considera că ar putea să se mute în comunitate  și așa știm că mulți erau destul de deciși. Prin tabelul ăla am impresia că erau peste 100 de familii care și-au exprimat dorința de a face parte din comunitate, mai devreme sau mai târziu.

Noi am fi dorit să mai explorăm un pic zona, dar așa cum am mai zis, nu aveam resursele financiare așa că FD a tot căutat online până a găsit ceva ce părea providențial : un teren de 100 de Ha și o afacere totodată, cu fructe de pădure, undeva în zona Șinca Veche. Asta era undeva prin Martie 2014 când a și fost făcută prima vizită la teren de un grup restrâns de oameni.

Iată harta locației:











Asta era unul dintre izvorașele ce susurau pe teren.


Peste tot erau locuri cu astfel de bălticele, formate se pare în urmele fostelor bombe explodate




AICI ȘI CÂTEVA FILMĂRI DIN MARTIE 2013
(primele practic, de la locul respectiv)


Nouă din start nu prea ne-a plăcut terenul deoarece era pe o creastă de deal majoritatea acestuia, nu exista apă, pădure, utilități, drumuri, nimic, ci doar un tren de fâneață înconjurat de pădurici cu arbori tineri (care nu prea erau ai noștrii decât în mică măsură și nici de exploatat nu aveai prea mult, să te mai ajuți la construcții), dar cu un peisaj fabulos ce-i drept. Asta ne-a luat mințiile și ochii. 

Ne-am exprimat dorința de a mai căuta în altă parte, însă FD era foarte optimist și sigur că acesta era locul predestinat nouă și că aici vom face treabă adevărată. 

Experiența de viață și intuiția ne spuneau că nu e ok locul, că vor fi necesari foarte mulți bani să începi acolo deoarece natura nu te ajuta de loc, însă până la urmă am zis să nu fim noi negativiștii, pesimiștii și să mergem cu intuițiile și percepțiile unor oameni care păreau că realizaseră ceva în viață, comparativ cu noi și am respectat voința grupului în general.

Terenul extravilan din ce știu, era practic o concesiune a firmei „P” care avea un contract cu primăria din Șinca Veche pe 50 de ani (cu posibilitate de prelungire încă 25 de ani). În această concesiune firma P se obliga să planteze fructe de pădure în zonă (nu mai știu exact termenii contractuali), să ofere locuri de muncă pentru oamenii care lucrau pe plantații, iar posibilitatea de construcții în zonă era limitată la spații pentru muncitori, pentru depozitare, prelucrare, producție a fructelor de pădure și la diversele anexe necesare procesului. 

Așadar, pentru noi 2 a fost destul de clar de la început că nu prea se poate construi, deoarece am citit contractul, dar oamenii care au vent mai târziu nu prea au știut și au existat multe nebuloase, neclarități, mai ales din punct de vedere juridic și ca autorizații (voi vorbi mai mult despre asta, în articolul următor). Dar eram deschiși la ideea unei haiducii, așa cum fac țiganii: să fim uniți, puternici și să ne declarăm suveranitatea, să ne apărăm la nevoie și să căutăm chichițele din sistem și punctele slabe, interpretabile din contract, să ocolim cumva limitele acestuia. De exemplu: să spunem că locuințele noastre sunt de fapt anexe pentru muncitori sau făceam glume că vor fi „cotețe de lux dacice”.

Aici a apărut prima divergență între FD și dr. MP. 

MP fusese în zona respectivă înainte și măsurase cu ajutorul prietenului lui radiestezist gradul de beneficitate pentru comunitate al acelei zone. Pe lângă faptul că se află lângă un depozit de muniție, se pare că zona mai și fusese bombardată în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, iar prietenul radiestezist a măsurat un grad mic de beneficitate al acelui loc. Din păcate FD nu a ascultat de MP și aici s-a produs prima scindare între material și spiritual, din punctul meu de vedere. Atunci au început practic, problemele. 

Bineînțeles că am mers cu toții voioși să vedem terenul și să punem țara la cale în perioada 1 - 4.05.2014. Am stat cu corturile pe teren, am explorat și am pornit diverse inițiative în zonă.

Am ales ca prim loc de întâlnire valea Estică a terenului și cred că ar fi fost cel mai bine să rămână acolo baza de plecare a comunității, dar mai târziu, din diverse motive a fost ales un teren de pe panta vestică, de lângă pădure, deoarece era mai protejat de vânt și mai accesibil cu mașina. 

B a adus un cristal de cuarț roz, foarte mare și puternic, care s-a dorit a fi inima comunității și era mereu pus în mijlocul adunărilor. Cristalul stătea la cineva acasă, iar poveștile celor care l-au ținut pe acasă spuneau că se produceau schimbări în viața lor. Cred că l-am ținut și noi o lună. Nu am sesizat vreo schimbare.


La această primă întâlnire l-am adus și pe fratele meu. A fost super încântat. După aia, „demonii” l-au recucerit și a negat tot ceea ce a văzut și simțit acolo, cobind că Armonia nu va rezista, că n-are nicio șansă ... regret că l-am adus acolo. A fost una din piezele rele.

 
Interesantă sfera de lumină dintre mine și R (fratele)



O sobiță tip rachetă făcută cu materiale reciclate și locale






În vale, dar nu pe terenul Armoniei exista un râușor, din care s-ar fi putut alimenta cu apă cei din marginea Estică a terenului, din vale. 


Unii au făcut niște straturi înălțate, mulcite cu paie și am impresia că în August chiar au fost ceva roșii, fără să aibă nimeni grijă de ele, fără să le ude sau ceva. Atunci a fost prima confirmare că sistemul permaculturii ar putea funcționa și că agricultura „leneșului” e reală.










Bățul era „microfonul” ... cine avea bățul, putea vorbi.




Ținându-ne de mână urmăream să creem o unitate mai mare, dar mulți erau pe alte frecvențe acolo, iar chestiile astea li se păreau faze de sectă sau de cult ... De aceea zic că e bine să existe totuși o apropiere mai mare în concepții și idei. Unii erau ancorați adânc în material și nu credeau o iotă în ideile spirituale, alții erau prin sfere mult prea înalte, duși cu „pluta spre Lună” debitând tot felul de idei mai mult sau mai puțin lunatice sau ancorate în orice realitate ... 

Unii fuseseră și pe la MISA sau mai erau încă și făceau tot felul de ritualuri sau mudre sau posturi sau tot felul de exchibiționisme cu parfum spiritual ... Cineva de ex., făcea un ritual cu câteva zeci de lumânări de exemplu, iar când am întrebat-o pentru ce făcea asta și în fața tuturor, nu a vrut să ne spună. Putea să facă și magie neagră ... Dacă tot faci o chestie publică, măcar anunță ce faci să știm și noi ... Urât ... Oricum nu a mai venit după aia prea mult timp și am observat că la fiecare întâlnire se filtrau oamenii.


Comunitatea era plină de copii ....


Atunci am aflat prima dată ce eficient este sistemul de toaletă în care se face compost cu rumeguș ...
nu miroase și e super pentru sol.


Aici puneam țara la cale și cred că aici s-a făcut prima împărțire a pământului în loturi cu persoane aflate poate pe frecvențe asemănătoare. Noi ne alesesem zona Zen din Sud - Vest, un loc de poveste despre care voi vorbi mai încolo.



Cam așa arăta împărțirea pe zone a comunității. În general, fiecare familie primea în administrare aproximativ 1 ha (mai puțin cei care erau în zona parcelelor de 3000 mp. 


Noi am ales un teren în zona Zen, o minunăție de loc.




Entuziasmul era maxim ... nu duceam lipsă de el ...  acest cuplu căsătorit de mai jos s-a despărțit mai târziu ...un cuplu frumos și o victimă a unui talmeș balmeș de idei spirituale prost înțelese ... părerea noastră ... păcat ... mare păcat.  Poate vom vorbi cândva despre asta.


Tineri, voioși, naivi și plini de  speranțe la începuturi de drum ... Spun naivi deoarece majoritatea erau orășeni care habar nu aveau ce înseamnă munca la țară, la pământ, dificultățile întreținerii unui astfel de loc. Majoritatea nu trecuseră prin niciun fel de grup sau comunitate și nu fuseseră confruntați cu micimile interioare ale oamenilor, cu asperitățile, rugozitățile egourilor, cu aroganții, cu narcisiștii, cu psihopații, cu profitorii, oportuniștii, hoții chiar, care îi poți întâlni și în comunitățile așa zis spirituale, așa cum eu întâlnisem în comunitățile de misani din ashramurile din București. De aceea cam avem alergie la misani în general sau avem un plus de circumspecție legat de ei. 

Și așa am pornit la drum ...

Concesiunea cu tot cu firmă, cu terenul, cu active și pasive era 85 000 Bețe. Așa că s-a hotărât ca fiecare familie/om singur să contribuie cu 850 de Bețe minim ca să se achiziționeze concesiunea și să pornească comunitatea. 

Hotărârile se luau mereu la întâlnirile de grup live care întotdeauna atârnau mai mult decât orice alte decizii luate pe forumul online. Existau anumite activități care se puteau decide și prin votul online, dar cele mai importante decizii erau luate în cadrul întâlnirilor lunare (care uneori, mai ales vara, erau și de 2 ori pe lună, atunci când erau „heirupuri”). 

Bineînțeles că nu au existat 100 de familii/oameni care să dea suma de 850 Bețe, așa că unii mai grăbiți, mai dornici și mai potenți finnciar, au dat mai mult, unii chiar și 5000 de Bețe, în ideea să se ia terenul mai repede, iar pe măsură ce veneau oameni în comunitate și contribuiau și ei, să li se dea gradat banii înapoi celor care au dat mai mult (dacă aceștia mai veneau). Eu personal nu-mi amintesc când s-a promis ferm că se vor da banii înapoi indiferent ce se va întâmpla și cred că cei care s-au băgat în treaba asta și-au asumat un risc să piardă ce au băgat în caz că lucrurile nu funcționau cum speram, mai ales că banii s-au strâns fără să se dea nimic la mână, ci doar s-a scris pe forum cine și cât a dat. 

Deci noi credem că toți cei care au avut curajul să dea mai mulți bani și-au asumat un risc și ca în orice afacere pe acest pământ, poți risca să-i pierzi. Bineînțeles că lucrurile nu au mers așa cum am sperat, iar mai târziu mulți oameni și-au cerut banii înapoi, adeseori în mod agresiv, cu amenințări cu poliția, cu datul în judecată șamd ... Mie personal mi s-a părut de porc faza asta. Dar nu știu ce le-a promis F. acestor indivizi. 

Ideea de bun simț era ca pe măsură ce comunitatea s-ar fi dezvoltat, crescut, încet încet ar fi intrat pe profit și s-ar fi dat banii înapoi oamenilor. Între timp am înțeles că existau totuși niște fonduri de la APIA care intrau în conturile comunității, bani din care o parte mergeau la primărie și o parte se plăteau anumite dări (inclusiv o redevență care în acest moment nu știu ce însemna, dar vom mai aduce discuția despre ea în episodul viitor probabil). 

Nu cunoașteam exact soarta banilor și nu am cunoscut-o niciodată cu adevărat, deoarece erau greu de urmărit. Inițial au fost 3 oameni care țineau socotelile și o parte din bani (fiecare pe domeniul lui) și anunțau pe forum într-o postare (greu de găsit adeseori) ce venituri și cheltuieli erau. 

Eu personal am propus la un moment dat să existe un document excel în google docs la care să aibe acces (să citească) toți membrii comunității care au plătit - membrii cu drepturi depline (chiar am creat acest document) cu 3 foi de calcul în el, pentru fiecare persoană care se ocupa de bani (aceste persoane aveau și dreptul de editare a documentului), însă din nou, vocea mea nu s-a făcut auzită, ba mai mult postarea mea din forum a fost mutată în alt loc decât în locul postat de mine și și-a cam pierdut urma. Nimeni nu părea s-o fi văzut. Am spus asta și la una din ședințe, dar din nou, nu păream să fiu auzit sau băgat în seamă, iar asta mi s-a părut absolut suspect, mai ales că umblau vorbe că banii sunt folosiți în alte scopuri decât pentru ce au fost dați, dar asta e o altă discuție și dacă e timp voi vorbi despre asta poate, în articolul următor. Pentru mine acela a fost primul semnal de alarmă că ceva nu e în regulă (dar asta s-a întâmplat prin 2016, cred).

Noi 2, cu chiu și vai, am reușit să facem rost de 500 de Bețe și ideea era să mai contribuim în timp, dacă vom avea cu restul de 350. Pentru noi chiar a fost un efort mare, fiind unul dintre motivele de dispută și ceartă dintre mine și fratele meu, care considera că arunc banii aiurea pe fereastră. 

Deși i-a plăcut ideea, deși i-a plăcut energia, deși s-a simțit bine în rândul comunității, când era vorba să se implice, să facă ceva pozitiv, benefic, intra pe placa fatalismului și a pesimismului, că oricum comunitatea n-are nicio șansă, că ce putem face noi (?!?), că suntem prea mici, că schimbările nu se întâmplă de la câțiva oameni care se chinuie șamd ... Asta a fost mereu placa lui, limitarea lui, sistemul lui de credințe tampon care mereu l-au impiedicat să facă ceva și pentru alții ... foarte individualist, pragmatic, egoist. Cocheta cu idei spirituale, dar când era vorba de acțiune, de practică, zicea pas. 

Noi eram idealiști și dornici să sprijinim acest vis al Armoniei chiar dacă nu eram 100% de acord cu achiziția, cu terenul, cu planurile, cu ce se întâmpla, dar eram dornici să sprijinim visul unora care chiar credeau și doreau să facă ceva bun pentru această lume. 

Și așa am fost mereu ... am sprijinit cauze adeseori pierdute sau cu șanse mici de izbândă (gen „Mișcarea Meritocrată” sau „Cooperativa Dacia Unită” și altele). Cred că merită să lupți în ceea ce crezi, pentru adevărul tău, indiferent câte șanse crezi tu că ai să te faci auzit sau să produci o schimbare în lume. Important e să te străduiești să fi tu parte din schimbare, să fii tu schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume. Cu cât sunt mai puține șanse de victorie cu atât cred că sunt mai eroice reușitele tale, căci vorba aia „victoriile fără luptă, sunt lipsite de glorie”.

În fine, în 2014 prin vară cred, am intrat în posesia afacerii și a concesiunii și atunci s-a creat cred, o asociație parcă, cu câțiva membrii fondatori, iar aici a apărut următorul punct de dispută între FD și dr. MP. Datorită unor probleme cu băncile de la acea vreme sau ceva de genul, MP nu a fost invitat să fie unul dintre membrii fondatori ai AB. Practic aici s-a încheiat colaborarea între MP și comunitatea Armonia Brassovia (AB). MP a mai fost pe la Festivaluri ca invitat, dar în rest, nimic. Păcat ... Asta e.

În 2014 am impresia sau poate chiar în 2013, a pornit în paralel și un grup de Energie „Liberă” în care mai mulți oameni s-au adunat în speranța că se vor găsi soluții de energie mai liberă atât pentru noi ca indivizi cât și ca și comunitate. Deși nu mă pricepeam la tehnică, am participat la mai multe astfel de întâlniri și știu că s-au băgat ceva bani în tot felul de inițiative (de la motoare care să meargă cu apă, la dispozitive care consumă mai puțin și tot felul de alte idei interesante). Din păcate, în ciuda banilor băgați și strânși ca și fonduri (bani despre care am auzit din nou, din două surse de data asta, pentru care am și poze din chat, că au fost deturnați de la scopul pentru care fuseseră strânși și folosiți fără a se cere acordul grupului pentru alte afaceri) nu s-a realizat nimic concret, iar orgolile erau mari, ba mai mult, unii erau mândri că au reușit ceva dispozitive și și-au vândut invențiile unor firme potente (halal motiv de mândrie). Știu sigur că un tip din Iași se chinuia cu un motor cu magneți și fusese sprijinit cu bani destul de grei de acest grup și până a urmă nu am mai auzit nimic de individ. 

Tot în 2014 cred, în urma unor divergențe de opinie de pe forum și a unor orgolii absolut exacerbate, am pierdut două familii de bază ale comunității (nu le mai știu numele de familie, dar D și C sunt cele două personaje care s-au certat pe forum). 

C a mai avut și alte divergențe de opinie și conflicte cu FD cu care a pornit mai târziu, în colaborare, prin 2015 - 2016, un bazin de plutire de genul Samadhi Tank, dar mult mai bun, în Brașov. C era un om de mare inițiativă și extrem de priceput la toate, dar din păcate, era genul liderului care nu accepta divergențe de opinie. El dorea să fie lider și ascultat, nu era om de comunitate. Se considera mai inteligent și mai experimentat decât ceilalți (și poate chiar era) și nu accepta limitările grupului. El ne-a spus multe dintre dedesubturile deturnării de fonduri, dar nu avem dovezi, ci doar suspiciuni (menținute și de ce am vorbit mai sus cu documentul excel). 

Sper să ne înșelăm FD, sper să fi fost doar dezinformați, sper să greșim, dar dacă e adevărat, să nu te miri dacă afacerea ta nu merge așa cum ți-ai dorit, dacă a pornit cu bani deturnați. Karma is a bitch. 

Știm că ai avut intenții bune și că intenționai să-i pui la loc (sau așa am auzit de la foștii tăi prieteni), dar totuși, prin asta tu ai pus umărul la căderea comunității. Tu ai ridicat-o, tu i-ai dat cu șutul. Trebuia să ceri acordul grupului ca să faci afaceri cu banii lui ... Poate eram de acord să ți-i dăm. 

Prin 2014 au fost multe inițiative și s-au dat mai mulți bani pentru mai multe proiecte și unelte, inițiative. De unele din ele voi vorbi în articolul următor, însă în articolul de azi voi vorbi de cel mai important deoarece a fost finalizat în 2014:

Căbănuța

Pregătirea terenului (Mai 2014)




Deoarece este teren extravilan, căbănuța s-a făcut pe piloni făcuți din cauciucuri umplute cu pietre și fixate cu pari ... o idee excelentă și se pare că așa pot fi eludate parțial, autorizațiile de construcție.


V era de atunci pe metereze ... azi e stâlpul comunității ... sau din ce a mai rămas din ea ... singurul om care s-a mutat efectiv pe terenul Armoniei ... Bravo V! Un pionier ...



RIDICAREA (IUNIE 2014) - ÎN 3 ZILE
























ACOPERIȘUL










Până prin August - Septembrie 2014 aveam deja și căbănuța comunității, noul loc de întâlnire lunar, în locul celui de la Auditoriumul Universității Transilvania.

VA URMA .... 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!

COMENTARII FACEBOOK