duminică, 13 septembrie 2020

Locuri de baie și pescuit pe lângă râul Olt în județul Brașov

Malul Oltului în Județul Brașov, cel puțin pe unde am fost eu, noi, este spectaculos ... pe alocuri, paradisiac.

Primul contact cu Oltul în județul Brașov a fost în zona orașului Făgăraș, în Aprilie 2010 ... Eram veniți de vreo 6 luni în zonă și ne făcusem niște prieteni noi : bucătarul C de la vila unde trăiam și lucram. Tipul un băiat foarte fâșneț, uns cu toate alifiile, înebunit cu pescuitul și vânătoarea (avea și un Renault Espace chiar spațios pe care-l băga peste tot) ne-a făcut „inițierea” și ne-a dus într-unul dintre cele mai frumoase locuri din zona Brașovului, un loc de care poate, nici cei din Făgăraș nu știu (i-am întrebat pe câțiva dacă au fost pe acolo și dădeau din umeri). 

Mie personal mi-e greu să înțeleg cum poți locui într-o zonă și să nu știi tot ce mișcă acolo. Eu de când eram copil mi-am explorat mereu împrejurimile, mediul (și asta pe distanțe mari în jurul casei, până la 10 km distanță aproximativ, dar și mai departe uneori), pentru a-i afla toate secretele, să văd ce alte „triburi” sunt în zonă, dar și de dragul explorării, aventurii în sine (o fi o chestie ancestrală de pe vremea când eram vânător - pescar - culegător).  Camelia îmi ține isonul și adeseori mă împinge și ea chiar mai vârtos, către diverse explorări. Acum că avem acces la mașină, spațiul de explorare s-a mărit, bineînțeles, considerabil. Acum încerc să cunosc cât mai bine zona din arealul a 100 de km în jurul meu.

Așadar să revin la drumeția din 2010. Mai jos vedeți o hartă a locului explorat:

Nu am mai fost de atunci e acolo ... am mai ajuns de două ori în zonă, dar mai la sud, în dreptul Gherdealului și apoi în dreptul localității Viștea de Jos, dar voi vorbi despre asta un pic mai încolo în articol. 

Zona se vedea că a fost locuită, îngrijită ... Se pare că acolo fuseseră cândva plantate viță de vie, dar și livezi de meri, pruni șamd. Dar acum era în paragină. O zonă care mi se pare ideală de locuit din multe puncte de vedere: pantă sudică, râul la sud. peisaj absolut mirific, pământ bogat. Am rămas fermecați.














Din păcate nu se vedeau Făgărașii cu crestele înzăpezite prea bine de aici.


Acesta este unul dintre locurile unde ne-ar plăcea să locuim, cel puțin o vreme. Dacă o să avem un camper vom sta aici cel puțin câteva săptămâni să ne umplem de splendoarea locului.








 
E un fel de mini deltă a Oltului acolo.


Acesta a fost singurul pește prins , la prima aruncare de băț în apă ... o știucă frumușică. 







La finalul drumeției (am mers vreo 10 km pe malul Oltului), părinții lui C ne așteptau la picnic, pe malul lacului de acumulare Voila. Oltul are multe lacuri de acumulare și hidrocentrale, aproape una după alta atât în zona Făgărașului, dar și în zona de Sud după Râmnicu Vâlcea, pentru a se regla debitul.








În poză e Renault-ul Espace al lui C. cu care am avut o grămadă de alte călătorii despre care sper să apuc să vorbesc. 


AICI și CÂTVA FILMĂRI din ziua respectivă


Următoarea întâlnire cu malul Oltului, dar de data asta dintr-o perspectivă înaltă din dreptul Gherdealului (despre care vom vorbi mai mult dacă vom apuca, când voi aborda subiectul comunității Armonia Brassovia), a fost în IULIE 2013.

Mai jos o poză cu harta locului de unde am pozat în 2013, dar și traseul urmat în 2020 (despre care voi vorbi la final).


Așadar, mai jos, pozele din Mai 2013.














Absolut de vis locul!

Următorul loc minunat este cel dintre Podul Olt și Ariușd (este locul unde Oltul după ce vine dinspre Sfântul Gheorghe coborând spre sud, cotește la 180 de grade și pornește către Nord). Ariușd este documentat istoric, locul unde a fost descoperită cea mai veche locuință din România. Și nu mă mir ... este amplasat foarte strategic (un deal apărat din 3 direcții de Olt). Ei spun că locul a fost săpat arheologic și bla bla ... personal cred că locul are un mare potențial arheologic. Mai ales vârful dealului unde ocolește Oltul. La un moment dat văzusem tot din satelit urme rectangulare pe sub iarbă, ca de la ziduri. Acum nu se mai văd. E un loc unde vreau să mă întorc cândva cu un detector de metale. 

Iată harta locurilor explorate în zonă în 2018:


Pe traseul galben am mers cu bicicleta ...cred că s-ar mai puteam merge și cu un atv sau motocicletă.
Pe traseul portocaliu am mers cu 4x4-ul lui R
Unde sunt cercurile albastre sunt zone excelente de plajă cu nisip fin și apa mică

Locul este pitoresc, plin de arbuști diverși dar mai ales cătină, măceșe și porumbele (într-un an am cules o grămadă). Practic zona e considerată rezervație naturală și de aceea nu se construiește nimic pe deal. Și mă bucur că este așa. Locurile au rămas de o frumusețe virgină. 

În 2018 am mers în zonă în August și apoi cu bicicleta în Septembrie. Știu sigur că am mers și în alți ani în zonă și am făcut și baie, de pe malul celălalt al râului, dar din păcate nu am găsit nicio poză.


Aici am și făcut baie. Apa e până la brâu, iar nisipul fin.


Aici nu m-am băgat în apă, dar plaja e super faină




Aici din vârful Dealului Ciocaș (al Vițelului)

Mai jos undeva între Ariușd și locul de cotitură al Oltului.



Mai jos o filmare întâmplătoare, din greșeală, haotică, de pe vârful dealului Ciocaș, dar vă puteți face o idee.


O ultimă întâlnire cu malul Oltului din județul Brașov (dar nu cred că va fi ultima) a fost în SEPTEMBRIE 2020 în zona localității Olteț, mai exact în dreptul comunei Viștea de Jos. 

Eu personal nu mai mănânc pește și tind către veganism în cea mai mare parte a timpului, însă plăcerea de a pescui a rămas undeva acolo. Mi-e milă de râme și viermuși să le omor, așa că prefer să dau la mămăligă sau pufuleți, iar de prind vre-un pește îl arunc înapoi în apă. Știu că-l doare buza (unii zic că după aia peștele nu se mai poate răni și moare, dar nu cred asta, deoarece când eram copil aduceam peștii pescuiți acasă și îi ținem în butoiul cu apă de ploaie și știu sigur că mâncau că-i vedeam), dar virusul pescuitului nu l-am scos complet din sistem. Dacă vreodată ne vom întoarce la vreo eră post atomică sau vom fi nevoiți să fugim pe coclauri ca să supraviețuim, până se liniștesc lucrurile, dacă e vre-un război ceva sau vre-un certificat nazist de sclav prost și ești prigonit și trebuie să supraviețuiești pe undeva, peștii sunt poate singurele animale pe care mi-ar fi mai ușor să le omor ca să le mănânc, așa că-mi păstrez un minim de antrenament ... în 10 ani, am fost de 2 sau de 3 ori la pescuit. Senzația aia de liniște într-un loc natural, cum e în locul unde am fost, focalizarea pe plută sau pe lansetă, senzația aia a înțepării unui pește, e ceva unic. 

Iată mai jos harta locului:

Unde e cerculețul albastru pe malul Oltului (la jumătatea traseului) am făcut poza de mai jos și prima parte a filmării, iar unde e cerculețul al doilea am pescuit.


Locul din poza de mai sus (pe marginea râului Viștea) pare perfect pentru campare și înnot, chiar și pentru pescuit. Păcat că e așa departe de Brașov (85 de km). Eu personal prefer să nu merg mai departe de 50 de km. Nu prea are sens deoarece am pe o rază de 30 de km în jurul casei, foarte multe locuri minunate și încă nu am terminat să le explorez pe toate.

VEDEȚI AICI ȘI O MICĂ FILMARE A LOCULUI

Probabil că VA URMA ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!

COMENTARII FACEBOOK