Deoarece doresc să vorbesc despre munții Ciucaș aleg să fac o trecere în „revistă” cronologică a traseelor făcute în locul respectiv. Am mers de 3 ori în zonă: prima dată în August 2012, a doua oară în August 2018, iar a 3-a oară în August 2020. De fiecare dată am ales un traseu diferit și au mai rămas și alte trasee de abordare.
În 2012 am ales varianta de campare în Cheia. Am sperat să putem face și masivul Ciucașului, dar nu am apucat să facem decât Colții Zăganulu.
Iată mai jos, harta traseului nostru (marcat cu linii galbene):
Unde sunt cercurile galbene am campat.
Au trecut deja 10 ani de atunci, așa că anumite detalii s-ar putea să-mi scape.
Am ajuns dacă-mi amintesc bine, într-o duminică după amiază ... Am vrut să prindem niște zile mai puțin populate. Și am gândit bine, deoarece fix când am ajuns noi plecau foarte mulți. Valea Cheii era plină de rulote, corturi, turiști. Vă recomand călduros să vă alegeți perioadele de campare în timpul săptămânii, nu în weekend, mai ales atunci când mergeți în zonele mai populate, cunoscute, tradiționale. Când am revenit în 2020, nu prea am mai găsit locuri de campare acolo unde am găsit în 2012. În mare parte locul a devenit proprietate privată, iar ce a rămas la liber e cu îmbulzeală și ghiorlăială, manele, grătare. În alte locuri nu prea mai ai unde, decât la risc și voi povesti în ultimul articol dedicat Ciucașului, cum am făcut.
Așadar, am campat, iar dimineața pe la 8.30 - 9.00 am pornit pe traseu.
Prima parte din traseu (vreo două ore) este prin pădure evident. Diferență de nivel între Cheia și cabana Valea Stânei, este de 200 de m, deci urcușul este destul de lejer.
După ce ieși din pădure, peisajul se deschide frumos. O poză face cât sute de cuvinte ...
Este uimitor ce diferiți sunt munții aflați în apropiere. Baiului mai la Vest sunt ca niște dealuri, fără prea multe stânci, cu pășuni alpine și văi line. mai la vest Bucegii, abrupți, spectaculoși. Și mai la Vest, Piatra Craiului, extrem de ascuțiți, duri, colțuroși. E greu de înțeles cum s-au format munții aceștia atât de diferit, pe o distanță așa de mică între ei.
Munți Ciucaș au o personalitate aparte, distinctă ... seamănă un pic cu Masivul Ceahlău ca și conformație a rocilor și frumusețe. Creasta Colților Zăganului e totuși diferită de zona Vârfului Ciucaș, care este mai solicitantă ca și traseu.
În fundal se vede Vf. Ciucaș, dar nu am apucat să-l revedem de aproape decât după 6 ani, în 2018.
Am coborât pe la cabana Muntele Roșu și apoi am tăiat traseul direct prin pădure și am ajuns într-o poiană spectaculoasă.
Seara ne-am instalat într-un alt loc, aproape de râu și a doua zi am și făcut baie în acel râu.
Pe vremea aceea încă aveam Dacia 1310. Am casat-o în 2017 sau 2018.
Mulțumesc Mișu pentru muzică! Muzica INNERSYNC - Embraced By The Light https://www.discogs.com/release/9944531-InnerSync-Aliveness... ... Să trăiești 1000 de ani Mișu.
Mulțumesc și Camelia pentru o mare parte din poze și filmări!
VA URMA ... Ciucaș August 2018 (+ Vama Buzăului, Cascada Urlătoarea și Valea Dălghiului).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vă rog păstrați decența în limbaj, iar dacă aduceți critici, mențineți un limbaj civilizat, logic și argumentat pentru a fii o critică constructivă. Mulțumesc!